Wspólne gotowanie pozwoliło uczniom poznać się i przełamać bariery nie tylko językowe. Rumuńscy uczniowie pochodzą ze szkoły Liceul Technologic - szkoły o profilu przetwórstwo rolne z rejonu Ploiesti k. Bukaresztu. W programie prócz poznawania tajników kuchni molekularnej są warsztaty z lepienia pierogów w Muzeum Wsi Radomskiej i zwiedzanie nowoczesnej plantacji papryki we Wrzeszczowie i wycieczka do Iłży. W Zakładzie Doskonalenia Zawodowego odbyły się warsztaty z kuchni molekularnej.
- Współpraca bardzo dobrze przebiega, dogadujemy się ze sobą. Porozumiewamy się między sobą i jest ok. Oni się od nas uczą różnych rzeczy i my się uczymy od nich. Przebiega to bardzo sprawnie- mówi Kevin uczeń Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Radomiu.
Współpraca szkół jest ważna i potrzebna.
- Dzisiaj młodzież doskonali swoje umiejętności z przygotowania posiłków w kuchni ekologicznej molekularnej. Do tego doskonalą swoje umiejętności w nauce języka angielskiego. Trzeba pamiętać, że Rumunia jest krajem nastawionym na rolnictwo. W szkole u której byliśmy i gościliśmy widzieliśmy własne szkolne gospodarstwa rolne i pole lawendowe. Tutaj z kolei uczniowie mogą poznać nowoczesne metody gotowania - mówi Katarzyna Kołodziejska dyrektor Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Radomiu.
Uczniowie z Rumunii spędzą w Radomiu pięć dni.