Młodzi ludzi z Radomia i Rumunii na wspólnych warsztatch z kuchnii molekularnej

2023-05-23 13:00

Spaghetti robili z herbaty i soków, zaś kawior z żółtek jajek. Uczniowie z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Radomiu wraz ​z uczniami z rumuńskiej szkoły z Ploieszti koło Bukaresztu wzięli udział we wspólnych warsztatach z kuchni molekularnej.

kuchnia zdz

i

Autor: Wojciech Wójcikowski

Wspólne gotowanie pozwoliło uczniom poznać się i przełamać bariery nie tylko językowe. Rumuńscy uczniowie pochodzą ze szkoły Liceul Technologic - szkoły o profilu przetwórstwo rolne z rejonu Ploiesti k. Bukaresztu. W programie prócz poznawania tajników kuchni molekularnej są warsztaty z lepienia pierogów w Muzeum Wsi Radomskiej i zwiedzanie nowoczesnej plantacji papryki we Wrzeszczowie i wycieczka do Iłży. W Zakładzie Doskonalenia Zawodowego odbyły się warsztaty z kuchni molekularnej.

- Współpraca bardzo dobrze przebiega, dogadujemy się ze sobą. Porozumiewamy się między sobą i jest ok. Oni się od nas uczą różnych rzeczy i my się uczymy od nich. Przebiega to bardzo sprawnie- mówi Kevin uczeń Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Radomiu.

Współpraca szkół jest ważna i potrzebna.

- Dzisiaj młodzież doskonali swoje umiejętności z przygotowania posiłków w kuchni ekologicznej molekularnej. Do tego doskonalą swoje umiejętności w nauce języka angielskiego. Trzeba pamiętać, że Rumunia jest krajem nastawionym na rolnictwo. W szkole u której byliśmy i gościliśmy widzieliśmy własne szkolne gospodarstwa rolne i pole lawendowe. Tutaj z kolei uczniowie mogą poznać nowoczesne metody gotowania - mówi Katarzyna Kołodziejska dyrektor Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Radomiu.

Uczniowie z Rumunii spędzą w Radomiu pięć dni.