Od 18 maja, fryzjerzy, salony kosmetyczne i gastronomia będą mogły ponownie się otworzyć. To w ramach trzeciego etapu znoszenie obostrzeń. Jednak z powodu koronawirusa, muszą spełnić odpowiednie wymogi i zalecenia. Jak radomska gastronomia przygotowuje się na poniedziałek? Postanowiliśmy to sprawdzić:
- Przede wszystkim szykujemy ogródki zewnętrzne. Obostrzenia rządu pozwalają nam tutaj na największe modyfikacje. Dlatego w tym roku nasz ogródek będzie duży.
- Musimy dokładnie przeczytać rozporządzenie w kwestii odległości. Mamy mały lokal, więc pewnie będziemy musieli z centymetrem chodzić i rozstawiać stoliki żeby je jakoś pomieścić.
- Przygotowuje się do tych procedur, które są dla nas stworzone. To nie jest łatwa sprawa, ponieważ są obostrzenia i zastanawiamy się razem z innymi właścicielami jak to będzie funkcjonowało.
Salony fryzjerskie już teraz mają umówione wizyty:
- Mamy bardzo dużo telefonów i wiadomości na Facebooku. Dajemy rade. Kalendarz mamy już wypełniony do końca czerwca, więc nie mamy mało pracy.
- Wszystko będę przygotowywać jutro. Trzeba zdezynfekować stanowiska, przygotować wszystko dla klientów i zlikwidować poczekalnie.
- Kalendarz mamy zapełniony na cały pierwszy tydzień. Obecnie przygotowujemy cały salon do ponownego otwarcia. Dostosowujemy się do wytycznych rządu.
Więcej o trzecim etapie znoszenia ograniczeń mogą państwo przeczytać TU.