Uważajmy na grzybobraniu - przestrzega radomski SANEPID. Wraz z jesienną pogodą rozpoczął się sezon grzybowy.
Jednak nie wszystkie grzyby, które znajdziemy w lesie można zbierać. W jaki sposób rozpoznać te jadalne?
Zbierajmy grzyby rurkowe, bo wśród tych grzybów nie ma tych śmiertelnie trujących, są tylko niejadalne jak na przykład Goryczak Żółciowy zwany inaczej "szatanem" - wyjaśnia Małgorzata Gregorczyk, rzecznik radomskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Polecany artykuł:
Nie warto także sugerować się smakiem grzyba czy jego wielkością.
Nie zbierajmy grzybów zbyt małych czy przestarzałych, bo to utrudnia ich identyfikację. Nie warto też sugerować się smakiem. Niektórzy grzybiarze próbują w lesie smaku znalezionego okazu i okazuje się, że smak jest słodki. Grzybiarze wówczas klasyfikują go jako jadalnego. Nie powinniśmy tak robić, ponieważ na przykład grzyby śmiertelnie trujące mają właśnie przyjemny i słodki smak - dodaje rzecznik SANEPIDu.
W razie wątpliwości co do jadalności danego grzyba można zgłaszać się do SANEPIDu o poradę.