Uwaga na grzyby! SANEPID przestrzega przed trującymi okazami

2020-09-09 16:05

Sezon na grzyby w pełni. Grzybiarze z koszykami ruszyli do lasów w poszukiwaniu prawdziwków czy podgrzybków. Jednak nie wszyscy dobrze wiedzą co wkładają do koszyka - wiele grzybów trujących łudząco przypomina te jadalne. Radomski SANEPID podpowiada jak z głową wybrać się na grzybobranie i jak najlepiej odróżnić od siebie dwa względnie podobne okazy.

Uważajmy na grzybobraniu - przestrzega radomski SANEPID. Wraz z jesienną pogodą rozpoczął się sezon grzybowy.

Jednak nie wszystkie grzyby, które znajdziemy w lesie można zbierać. W jaki sposób rozpoznać te jadalne?

Zbierajmy grzyby rurkowe, bo wśród tych grzybów nie ma tych śmiertelnie trujących, są tylko niejadalne jak na przykład Goryczak Żółciowy zwany inaczej "szatanem" - wyjaśnia Małgorzata Gregorczyk, rzecznik radomskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

Goryczak Żółciowy

i

Autor: źródło: wikipedia.pl Goryczak Żółciowy, potocznie zwany "szatanem"

Nie warto także sugerować się smakiem grzyba czy jego wielkością.

Nie zbierajmy grzybów zbyt małych czy przestarzałych, bo to utrudnia ich identyfikację. Nie warto też sugerować się smakiem. Niektórzy grzybiarze próbują w lesie smaku znalezionego okazu i okazuje się, że smak jest słodki. Grzybiarze wówczas klasyfikują go jako jadalnego. Nie powinniśmy tak robić, ponieważ na przykład grzyby śmiertelnie trujące mają właśnie przyjemny i słodki smak - dodaje rzecznik SANEPIDu.

W razie wątpliwości co do jadalności danego grzyba można zgłaszać się do SANEPIDu o poradę.​