Dobrej jakości zakwas, mąka i dodatki - to najprostszy przepis na chleb. Te bardziej skomplikowane są przekazywane przez piekarzy z pokolenia na pokolenie. Kolejny raz rzemieślnicy będą prezentować swoje wyroby, a radomianie będą mogli ich spróbować. Dodatkową okazją do świętowania jest 20 rocznica reaktywowania Cechu Piekarzy w Radomiu oraz 40-lecia Izby Rzemiosła i Małej Przedsiębiorczości w Radomiu.
- Ta historia związana ze Świętem Chleba jest bardzo długa. Staramy się, żeby to święto przebiegało w formie pikniku. Żebyśmy się mogli spotkać ze swoimi znajomymi, bawić się razem i być dla siebie życzliwi. Chcemy w ten sposób podziękować radomianom, że cały czas są nami, z rzemieślnikami, którzy na co dzień pieką świeży chrupiący chleb – mówi Jarosław Gajda z Cechu Piekarzy w Radomiu.
Święto chleba to nie tylko kramy z pieczywem, ale też występy muzyków. Na scenie pojawi się Carpe Diem, Guzowianki i Mezo.