jedzenie

i

Autor: źródło Pixabay zdjęcie ilustracyjne

Zdrowie

Lekarze przestrzegają - w czasie upałów łatwiej o zatrucia pokarmowe

2024-07-16 11:42

W wysokich temperaturach bakterie i wirusy szybciej się namnażają. Stąd łatwiej o zatrucia pokarmowe. Te mogą być niebezpieczne zwłaszcza w upalne dni, kiedy szybko może dojść do odwodnienia organizmu.

W trakcie upałów należy uważać przede wszystkim na salmonellę. Jej bakterie mogą rozwijać się w daniach przygotowanych z jajek. Zatrucie mogą też powodować produkty mleczne. Problemem mogą być także nieumyte warzywa i owoce.

- Podczas wypadów na miasto zwróciłabym szczególną uwagę na jedzenie lodów. Szczególnie w miejscach gdzie mógł zostać przerwany ciąg chłodniczy. Zwłaszcza dotyczy to lodów naturalnych przygotowanych na bazie jajek. Jeżeli występują takie objawy jak biegunki, nudności i wymioty to nie mamy wątpliwości że doszło do zatrucia. Czasami te objawy zostaną poprzedzone gorączką, złym samopoczuciem. Gdy doszło już do zatrucia warto się zwrócić o pomoc lekarską. Wykonać posiewy z krwi - mówi Kamila Jakubiak lekarz rodzinny Radomskiego Centrum Rodziny.

Zatrucie pokarmowe jest szczególnie niebezpiecznie w trakcie upałów, kiedy może dojść do odwodnienia organizmu.