Choć są ciężkostrawne - zawierają wiele witamin i minerałów. W lasach w Radomiu i okolicach trwa sezon na grzyby. Obecnie najczęściej można spotkać borowiki, koźlarze i czubajki.
Jednak nie wszystkie grzyby, które znajdziemy w lesie można zbierać. W jaki sposób rozpoznać te jadalne?
Zbierajmy grzyby rurkowe, bo wśród tych grzybów nie ma tych śmiertelnie trujących, są tylko niejadalne jak na przykład Goryczak Żółciowy zwany inaczej "szatanem" - wyjaśnia Małgorzata Gregorczyk, rzeczniczka radomskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. - Nie zbierajmy grzybów zbyt małych czy przestarzałych, bo to utrudnia ich identyfikację. Nie warto też sugerować się smakiem. Niektórzy grzybiarze próbują w lesie smaku znalezionego okazu i okazuje się, że smak jest słodki. Grzybiarze wówczas klasyfikują go jako jadalnego. Nie powinniśmy tak robić, ponieważ na przykład grzyby śmiertelnie trujące mają właśnie przyjemny i słodki smak.
Radomski SANEPID udziela porad w razie wątpliwości, czy znaleziony grzyb jest bezpieczny.