To może być sposób na wsparcie gastronomii w dobie koronawirusa. Rząd myśli nad wprowadzeniem wprowadzeniem tzw. bonu żywnościowego (Więcej o tym można przeczytać TU). Przedsiębiorcy kupowaliby swoim pracownikom bony za pewną kwotę, a sam bon miałby wyższa wartość i można by go wykorzystać w dowolnej restauracji. Czy to dobry pomysł i pomoże branży gastronomicznej? Zapytaliśmy o zdanie radomian:
- To zależy. Na pewno jakaś pomoc się przyda, ze względu na tą pandemie wszystko się zmieniło.
- Każda inicjatywa jest godna uwagi żeby pomóc przedsiębiorcom, a poza tym wszyscy dobrze wiedzą, branża gastronomiczna jest w głębokiej zapaści, tak więc jak najbardziej. Tylko nie jestem pewien czy coś to da.
- Trudno mi powiedzieć. Myślę że ludzie wolą gotówkę niż takie bony. Taka jest prawda
Przypomnijmy, obecnie lokale gastronomiczne mogą działać tylko poprzez wydawanie jedzenia na wynos i z dostawą.