Sezon jesienny sprzyja zachorowaniom. Warto w tym okresie zadbać o swoją odporność. Kluczowa w tym temacie jest dieta. - Największe zło dla naszej odporności to nadmiar cukru w diecie - stwierdza Ewa Kołton, dietetyk z Radomia:
Przede wszystkim należy zrezygnować z cukrów prostych. Nie mówię tutaj o węglowodanach złożonych, typu kasze czy chleb razowy, bo to jest paliwo potrzebne dla naszego organizmu. Cukry proste należy wyeliminować z diety, bo to sprzyja osłabieniu naszych jelit, a tam kryje się nasza odporność. Zwykły cukier sprzyja kandydozie, czyli przerostowi grzyba właśnie w jelitach. To są wtedy wspaniałe warunki do rozwoju patogenów.
Warto również do swojej diety wprowadzić jogurty, czy kefiry. Aby wzmocnić odporność dietetycy zalecają również spożycie kiszonek.