Dzisiaj na wigilijnych stołach pojawiają się różne wariacje kulinarne. Zamiast Karpia- łosoś czy ryba po grecku. Jedni wolą barszcz grzybowy inni zdecydowanie wolą barszcz czerwony. Pierogi również pojawiają się w różnych wersjach- te tradycyjne z kapustą i grzybami, ale również ruskie, czy na słodko z owocami. A jak kiedyś wyglądał Wigilijny stół regionu radomskiego? Jakie potrawy przygotowywały nasze prababcie? O tym w naszym podcaście Justyna Górska-Streicher etnolog z Radomia
Pierogi,czy barszcz grzybowy...Jakie potrawy serwowano dawniej podczas Wigilii w regionie?
2020-12-22
10:26
Pierogi, karp, czy barszcz grzybowy... bez tych potraw ciężko wyobrazić sobie dziś kolację wigilijną.. Dawniej jednak Tradycyjna wigilia w naszym regionie była bardzo prosta i skromna. mówi Justyna Górska-Streicher etnolog z Radomia
Tradycyjne potrawy regionu radomskiego. Jak kiedyś wyglądało wigilijne menu?