Zespół Szkół Spożywczych współtworzy program zawodów wiedzy i umiejętności z zakresu hotelarstwa. Jak przyznaje Radosław Starczewski dyrektor placówki, stworzenie takiej olimpiady wymusiło samo życie.
- Należymy do Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko - Gastronomiczno - Turystycznych. Od lat w naszym kraju nie był ogólnopolskiej olimpiady hotelarskiej. Dlatego jednym z pomysłów naszego stowarzyszenia było stworzenie sprawdzianu, w którym będą mogli wykazać się swoją wiedzą - wyjaśnia Radosław Starczewski dyrektor radomskiego "Gastronomika".
Olimpiada miała premierę w ubiegłym roku. Pomysł najwyraźniej okazał się trafiony. W tym roku zgłosiło się ponad dwa tysiące uczniów ze szkół z całej Polski. W Radomiu odbył się etap regionalny dla województw mazowieckiego i świętokrzyskiego.
- Pytania były dość trudne - ocenia Kornelia Osman, laureatka trzeciego miejsca. - Najwięcej trudności sprawiły mi skróty. Nie spodziewałam się, że zajmę jakiekolwiek miejsce, a więc trzecia lokata to wielka radość.
Organizatorami są Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, organizacje hotelarskie i 17 szkół z całego kraju, w tym Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.