Ceny żywności są wyższe niż rok temu, ale pozostają w normie. Obecnie ich wzrost mieści się w granicach docelowego poziomu inflacji. Według części radomian jedzenie kosztuje więcej niż przed pandemią:
- Wszystko podrożało: począwszy od pieczywa po mięso
- 100 zł na zakupy to jest na mało na weekend, trzeba brać drugie tyle.
- Wzrosły i to bardzo dużo, a szczególnie mięso i spożywcze chleb wzrosły
- Wszystko. Paliwo, jedzenie, wszystko idzie w górę coraz bardziej. Emerytom nie starcza w ogóle.
W jaki sposób koronawirus może wpływać na ceny? Zapytaliśmy o to Profesora Jana Bednarczyka z Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu:
Część osób, które był normalnie zatrudnione straciły pracę, niektóre osoby z kolei po prostu zarabiają mniej. To wszystko spowodowało, że ogólny popyt w gospodarce wykazuje tendencje malejącą.
Polecany artykuł: