Lato to czs kiedy dochodzi do większej liczby zatruć. Groźne dla zdrowia mogą być bakterie coli, salmonelli czy shigelli. Stąd warto zwłaszcza latem pamiętać o kilku zasadach. Co należy zatem robić, by wymarzonego urlopu nie spędzić na szpitalnym oddziale ratunkowym?
- W lodówkach surowe mięso i warzywa nie mogą mieć kontaktu z produktami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia, bez żadnej obróbki termicznej. Należy unikać ponownego zamrażania i rozmrażania produktów. Ważne jest także źródło pochodzenia jajek, które zamierzamy spożywać. Przed ich rozbiciem powinniśmy je sparzyć wrzątkiem przez 10 sekund. Pamiętajmy także o tym, by dokładnie czytać etykiety, sprawdzać datę produkcji i datę przydatności do spożycia. Jeżeli jest napisane, że produkt można zjeść kilka dni od otwarcia to trzeba się do tego stosować- tłumaczy Lucyna Wiśniewska dyrektor radomskiej stacji sanepidu w Radomiu.
Latem ważna jest także odpowiednia higiena. Ręce należy myć przed jak i po jedzeniu.