Celem radomskiego banku żywności jest ratowanie żywności przed marnowaniem, ale też uczenie ludzi jak nie marnować jedzenie. To ostatnie jest ważne szczególnie teraz przed światami. Dodatkowo inflacja sprawia, że z miesiąca na miesiąc musimy wydawać coraz więcej pieniędzy na jedzenie. Co zatem robić, żeby żywność nie trafiła po świętach na śmietnik?
- Wyłączmy do czasu kiedy siądziemy przy świątecznym stole emocje. Idąc na zakupy nie chciejmy kupić wszystkiego tak dużo. Kiedy wybieramy się na emocje najlepiej sporządźmy sobie listę zakupów. Bądźmy menadżerami w naszych kuchniach układając plan i tego co mamy kupić. Bierzmy pod uwagę kto i kiedy nas odwiedzi. Musimy sobie zdawać sprawę, że dla naszych bliskich będzie to kolejny posiłek i nie będą w stanie zjeść tak dużo, ile my przygotowujemy. Dodatkowo warto zrobić zakupy wcześniej i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Narażamy się wtedy na niepotrzebny stres . Warto więc nie odkładać na zakupów świątecznych na ostatni dzień. - mówi Anna Głogowska koordynator zbiórek w radomskim Banku Żywności.
Pracownicy banku żywności przestrzegają przed przynoszeniem jedzenia po świętach do schronisk i domów gdzie mieszkają osoby bezdomne, by przestrzegać przed zatruciem.